Slapen volgens je natuurlijke ritme

Patricia Lautenschutz

Wist je dat één op de vijf Nederlanders last heeft van slaapproblemen? Zo'n 20% van de bevolking ligt slaapt onrustig, ondiep of ligt langere tijd wakker. 'S nachts lijken de uren niet voorbij te gaan, maar overdag kun je je niet concentreren en voel je je zo vermoeid dat je op je bureau in slaap zou kunnen vallen. Naast dat slaapproblemen bijzonder onaangenaam zijn wanneer je er last van hebt is het ook zeker geen onschuldig probleem. Een slechte nachtrust vergroot namelijk het risico op overgewicht en ziektes zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.

Vervelende symptomen

Slaapproblemen resulteren logischerwijs vaak in oververmoeidheid. En dit draagt een aantal vervelende symptomen met zich mee. Ten eerste raakt je hoofd overbelast doordat het steeds meer moeite kost alle prikkels van alledag te verwerken. Nadenken en concentreren wordt moeilijker. Ook blijft je lichaam signalen afgeven dat je energie nodig hebt, wat je kunt verwarren met een gevoel van trek. In dit soort situaties verlang je vaker naar zoete of juist vette voedingsmiddelen. Door te eten verhoogt je bloedglucosespiegel. Eventjes voel je je energieker, maar al snel komt de suikerdip en voel je je vermoeider dan daarvoor. Ook overgewicht ligt hierdoor sneller op de loer..

Natuurlijk ritme

Wist je dat het probleem én de oplossing schuilt in ons bioritme? Het bioritme is het natuurlijke dag- en nachtritme waarin mensen en dieren leven. Dit ritme is van nature ongeveer, maar dus niet exact, 24 uur. Het is nodig zodat we kunnen leven met veranderingen in de omgeving. Zo kan het lichaam overdag energiek zijn en alle processen draaiende houden, en is er 's nachts tijd voor rust en herstel. Zonder dit ritme zou ons lichaam niet voldoende bloed hebben om het gehele lichaam te voorzien van energie..

Negatieve invloed

Toch zijn we ons vandaag de dag steeds minder bewust van dit bioritme. Veel meer luisteren we naar externe factoren zoals afspraken of deadlines. Door kunstlicht, telefoons en andere schermen hoeven we ons ook niet meer te houden aan de natuurlijke richtlijnen van licht en donker. Maar als deze leefstijl niet strookt met het ritme van je lichaam, dan wordt het heel lastig om dit te blijven bijbenen. Want wanneer je innerlijke klok verstoord raakt, heeft dat een negatieve invloed op alle organen, het immuunsysteem, bottenstelsel en je hormonen. En een van de eerste symptomen van een verstoord bioritme? Een slechte en minder diepe slaap...

Zorg dragen voor bioritme

Meer inzicht in de oorzaak van slaapproblemen is natuurlijk belangrijk, maar als je ermee kampt wil je natuurlijk ook weten hoe je dit kunt verbeteren. Om beter te kunnen slapen, en in algemene zin goed voor je lichaam te zorgen, is het belangrijk om zorg te dragen voor je bioritme. Patricia van Elements, praktijk voor voedings- en leefstijlgeneeskunde, heeft een aantal manieren geformuleerd waarop je dat voor elkaar kunt krijgen.

Tips

Zaken die bijdragen aan een beter bioritme:

  • Plan je maaltijdinname slim in, in ieder geval binnen de twaalf 'wakkere uren'. Eet niet wanneer je geen trek hebt, en niet na 20:00 uur wanneer de biologische nacht is begonnen.
  • Ga zorgvuldig om met licht en donker. Dim 's avonds op tijd de lichten en zet elektronische apparaten op nachtstand. Blootstelling aan licht laat op de dag, verlaat ook je bioritme.
  • Zorg overdag voor voldoende daglicht. Dat stimuleert de productie van dag-hormonen, die uiteindelijk worden omgezet in nacht-hormonen. Dat draagt bij aan goede slaap.
  • Ga iedere dag rond dezelfde tijd slapen. Het liefst rond 22:00-22:30 uur. Verduister je slaapkamer tot je geen hand voor ogen ziet. Ook als je wisseldiensten hebt, is een basisritme aan te rade

Contact opnemen

Heb jij last van slaapproblemen? Ben je benieuwd of een verstoord bioritme de oorzaak is? Wil je weten of jouw klachten ook te maken hebben met je voedingspatroon of heb je andere vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Patricia. Samen met jou ontdekt ze waar jouw klachten vandaan komen en wat je eraan kunt doen! Zo werk je aan een échte oplossing, niet alleen aan het bestrijden van de klachten.

Neem contact met mij op
door Patricia Lautenschutz 12 feb., 2022
Vanmorgen hadden we zin in een ondersteboven pruimentaartje. Vol goede moed ging ik van start, maar 1, 2, 3, 4.. alle zes pruimen bleken zowel onrijp als verrot. Dat plan was dus van de baan. Het enige andere fruit in huis waren bessen en frambozen. Die liggen standaard in de vriezer, lekker makkelijk. En dus dacht ik, laat ik dan het recept maar even helemaal omgooien. Een bodem zonder graan valt namelijk doorgaans beter bij iedereen hier thuis. Het was een risico, maar eentje die heel goed uit is gepakt!
door Patricia Lautenschutz 31 aug., 2021
Koolhydraatarm Notenbrood met vruchten
Zoete aardappel salade met augurk
door Patricia Lautenschutz 24 mei, 2021
Salade met zoete aardappel, avocado, augurk, lente ui en peterselie
Share by: