Maartje's Notenbrood

Patricia Lautenschutz

Op dinsdagen prijs ik me gelukkig dat ik mag werken tussen een geweldige groep (super)foodies. Uitdelen met verjaardagen is altijd een happening, en met feestdagen wordt er samen geluncht. We zeggen vaak gekschereld tegen elkaar dat we écht een kantoor-receptenboek moeten ontwikkelen om de heerlijke, gezonde en innovatieve baksels die we aan de keukentafel met elkaar eten, te clusteren en vereeuwigen.

Een blijvertje is dit notenbrood dat (super)foodie Maartje vaak voor ons mee neemt. Heerlijk hartig, rijk aan plantaardige eiwitten, laag in zetmeel, met af en toe een zoete verrassing van de stukjes dadel, rozijn of abrikoos die er in verwerkt zitten.

Dit notenbrood staat hier tegenwoordig standaard in de koelkast. Een fluitje van een cent om te maken en lekker op elk moment van de dag! 

Ingrediënten 

  • 200g noten, twee of meer soorten. Bijvoorbeeld pecannoten, amandelen, cashewnoten of hazelnoten
  • 100g zonnebloempitten
  • 100g pompoenpitten
  • 150g gedroogd fruit, indien nodig in reepjes gesneden. Ik gebruik vaak fijngesneden gedroogde appeltjes, dadels, abrikozen of rozijnen
  • 4 grotere of 5 kleinere eieren
  • snufje zout

Om te bakken:

  • Cakevorm
  • Vel bakpapier



Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden.


Doe alle ingrediënten voor het notenbrood in een kom en roer het goed door elkaar heen.


Maak een prop van het bakpapier en haal de prop weer uite elkaar. Duw het bakpapier voorzichtig in de cakevorm.


Stort het noten-pitten-vruchten mengsel op het bakpapier in de cakevorm.


Bak het notenbrood gedurende 60 minuten op 175graden.



Notenbrood is laag in zetmeel en barst van de vitamines, mineralen en gezonde vetten. Super voedzaam, maar wees wel waakzaam dat je niet ongemerkt teveel eet van dit heerlijke brood en houd je aan de normale noten- en zadenporties. Die is voor noten 30g en voor zaden ook zo'n 20 tot 30g. Snijd je het brood in 20 plakjes, dan bevat elk plakje 20g noten & pitten. Je kunt er dan 2 of 3 plakjes per dag van eten.

door Patricia Lautenschutz 12 feb., 2022
Vanmorgen hadden we zin in een ondersteboven pruimentaartje. Vol goede moed ging ik van start, maar 1, 2, 3, 4.. alle zes pruimen bleken zowel onrijp als verrot. Dat plan was dus van de baan. Het enige andere fruit in huis waren bessen en frambozen. Die liggen standaard in de vriezer, lekker makkelijk. En dus dacht ik, laat ik dan het recept maar even helemaal omgooien. Een bodem zonder graan valt namelijk doorgaans beter bij iedereen hier thuis. Het was een risico, maar eentje die heel goed uit is gepakt!
Zoete aardappel salade met augurk
door Patricia Lautenschutz 24 mei, 2021
Salade met zoete aardappel, avocado, augurk, lente ui en peterselie
door Patricia Lautenschutz 23 okt., 2020
De lekkerste recepten ontstaan per toeval. Dit potje rode heerlijkheid is er zo eentje, dat ontstaan is uit praktische overwegingen. Onze dochter is dol op warm rood fruit uit een kommetje en eet dit het liefste elke dag. Maar hoewel ze bijzonder netjes eet voor een 3-jarige, zit ze toch elke keer tot aan haar kruin vol rode vlekken van het rondvliegende fruitsap. Om het fruitmengsel dikker én voedzamer te krijgen voegde ik er chia zaad, amandelmeel én een snufje vanille aan toe. Het bosvruchtenpotje met amandelmeel was geboren!
Share by: