Het verband tussen stress en prikkelbare darm syndroom

Patrica Lautenschutz

Het verband tussen stress en prikkelbare darm syndroom

Een optimale energieverdeling is een sleutelmechanisme om ieder orgaan op elk moment van de dag te voorzien van de juiste hoeveelheid energie. Ga je sporten? Dan moet alle energie naar de spieren. Is het tijd om te studeren? Dan is er extra energie nodig in het brein. Ook het spijsverteringsstelsel heeft energie nodig om goed te functioneren. Er moet voldoende maagzuur aanwezig zijn, de alvleesklier moet voldoende spijsverteringsenzymen (eiwitten die voedsel in minuscule stukjes knippen) en sappen produceren die de zuurgraad van de darm bewaken. Voor een goede vetvertering dient daarnaast natuurlijk voldoende gal aanwezig te zijn.

Stress: de tijger achter de bosjes

Heb jij een prikkelbare darm? Grote kans dat er bij jou in die energieverdeling iets misloopt. Want hoewel spijsvertering van levensbelang is voor de mens, zijn andere situaties soms nét even belangrijker, waardoor je lijf daarvoor de energie gebruikt. Ga maar na: als er een tijger achter de bosjes staat die je dreigt op te eten, heb je er niets aan als je lichaam volop bezig is met de vertering van een bordje stamppot; dat kan wel even wachten. Overleving vraagt om een fight/flight respons, waarbij alle energie naar de spieren en het stress-systeem gaat. Natuurlijk gaat dit ten koste van de beschikbare energie voor het spijsverteringssysteem. Voor die ene keer natuurlijk geen enkel probleem, maar als de tijgers maar blijven komen neemt de kwaliteit van de spijsvertering chronisch af, en dit merk je.

Stressoren in je leven

Met tijgers wordt vaak verwezen naar stressoren. Zaken als een druk gezinsleven, een veeleisende baas, strakke deadlines, financiële problemen, altijd maar moeten en nooit eens tijd voor jezelf zou je kunnen beschouwen als tijgers. Het lichaam kent slechts één type stressreactie, en die is altijd identiek, of je nu te maken hebt met een echte tijger of een chronische lichamelijke of psychische stressor. Je kunt je vast voorstellen dat bij iemand met veel tijgers de prioriteiten op het gebied van energieverdeling niet liggen bij de vertering, maar bij het optimaal doorstaan van de ‘gevaarlijke’ situatie. En helaas is het spijsverteringsstelsel het eerste systeem waar energie wordt weggestolen als er meer energie op andere plaatsen is.

Verstoring van het darmmilieu

Minder energie in het maag-darmsysteem is niet zonder gevolgen. De gevolgen kunnen zelfs zeer heftig zijn, wanneer de stress onvoldoende wordt afgewisseld met momenten van rust. Het prikkelbare darm syndroom, de verzamelnaam voor heel veel verschillende maag-darmklachten, is hiervan één van de belangrijke gevolgen. Zoals je in een van de eerder blogs hebt kunnen lezen is maagzuur essentieel voor de vertering. Omdat stress de maagzuurproductie remt, is hier één oorzaak al verklaard. Ook de alvleesklier heeft te lijden onder stress, die hierdoor minder spijsverteringsenzymen en verteringssappen produceert. Al deze veranderingen verstoren het darmmilieu dusdanig, dat het leidt tot vervelende klachten die 25% van de Nederlanders maar al te goed kent..

Directe reactie op verkeerde voeding

De darmwand is een ontzettend gevoelig orgaan. Je zou het kunnen vergelijken met een high-tech mengpaneel vol drukkertjes, draaiknopjes, schuifjes, plugjes en ook voelsprieten. De darmen weten precies wat je eet, hoeveel voedingsstoffen je voeding bevat en of de voeding mensenvoeding of juist of mensvreemd is (fastfood, transvetzuren, witmeel en suiker = hartstikke mensvreemd!). Deze binnenkant van de darmen voelt ook aan hoe goed het voedsel verteerd is en welke zuurgraad dit heeft. Is hier iets mee mis? Dan reageren de darmen hier direct op. Wisselende ontlasting, kramp aanvallen, acute vervelende toiletbezoeken, een vol gevoel, boeren en oprispingen of een extreem opgezette buik zijn veelvoorkomende gevolgen.

Darmen als basis van je gezondheid

Is dit nu iets waar jij vaak last van hebt? Wacht dan niet langer, want ook voor jou valt er iets te verbeteren. Zakjes met vezeltjes of probiotica zijn niet de oplossing. Inzicht in welke factoren de spijsvertering beïnvloeden, is van groot belang om te ontdekken wat bij jou de oorzaak is van je (eventuele) buikklacht. De darmen staan in contact met het gehele lichaam, en staan daarmee aan de basis van ieders gezondheid. Darmklachten zijn niet iets waar je mee hoeft te leven, en zeker niet iets onschuldigs.


Minder klachten en een gezonder lichaam

In mijn praktijk zie ik vaak mensen met uiteenlopende darmproblemen, die met de juiste begeleiding flinke verbeteringen maken. Ben jij ook klaar voor minder buikklachten en een gezonder lichaam? Neem dan via onderstaande knop contact met mij op!

Neem contact met mij op
door Patricia Lautenschutz 12 feb., 2022
Vanmorgen hadden we zin in een ondersteboven pruimentaartje. Vol goede moed ging ik van start, maar 1, 2, 3, 4.. alle zes pruimen bleken zowel onrijp als verrot. Dat plan was dus van de baan. Het enige andere fruit in huis waren bessen en frambozen. Die liggen standaard in de vriezer, lekker makkelijk. En dus dacht ik, laat ik dan het recept maar even helemaal omgooien. Een bodem zonder graan valt namelijk doorgaans beter bij iedereen hier thuis. Het was een risico, maar eentje die heel goed uit is gepakt!
door Patricia Lautenschutz 31 aug., 2021
Koolhydraatarm Notenbrood met vruchten
Zoete aardappel salade met augurk
door Patricia Lautenschutz 24 mei, 2021
Salade met zoete aardappel, avocado, augurk, lente ui en peterselie
Share by: