Zoete Aardappel blokjes salade à la Ilse

Patricia Lautenschutz

Deze salade hebben wij voor het eerste gegeten bij vrienden in Friesland. Ons voedingspalet is behoorlijk veelzijdig maar augurken, lente ui en platte peterselie als salade ingrediënten gebruikte ik eigenlijk nooit. Sterker nog, ik dacht dat ik augurk helemaal niet lekker vond. Totdat ik deze salade proefde. Sindsdien gaat er minstens eens per 2 weken een pot augurken mee in de boodschappenkar. Wij kunnen niet meer zonder deze gemakkelijke maar overheerlijke en voedzame salade. En onze kindjes ook niet!

Ingrediënten 

  • Zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden
  • Avocado in blokjes gesneden
  • Augurken, in kleine plakjes of blokjes gesneden
  • Lente ui, in ringetjes gesneden
  • Verse platte peterselie, fijngesneden

Voor de dressing:

  • Kokosyoghurt (delight), crème fraiche of (lactosevrije) kwark
  • Beetje (keltisch) zeezout en peper



Bereidingswijze

Kook de zoete aardappelblokjes ongeveer 8 minuutjes tot je ze met een vork kunt inprikken maar nog wel stevig zijn (wacht niet tot ze uit elkaar vallen). Giet het water af (of bewaar om later in een soepje te verwerken, mmm!) Laat de zoete aardappelblokjes een kwartiertje afkoelen op een bord.


Meng alle ingrediënten door elkaar in een hoeveelheid naar eigen smaakvoorkeur.

Maak af met een flinke klodder 'dressing' en wat zout en peper.

Eet smakelijk!


Deze salade bevat koolhydraten, gezonde vetten en voedingsvezels. Om er een complete maaltijd van te maken en je naderhand goed verzadigd te voelen kun je er het beste nog een eiwitbron bij eten zoals eitjes, een stukje gevogelte of vis, of  nootjes, pitten of hennepzaad.

door Patricia Lautenschutz 12 feb., 2022
Vanmorgen hadden we zin in een ondersteboven pruimentaartje. Vol goede moed ging ik van start, maar 1, 2, 3, 4.. alle zes pruimen bleken zowel onrijp als verrot. Dat plan was dus van de baan. Het enige andere fruit in huis waren bessen en frambozen. Die liggen standaard in de vriezer, lekker makkelijk. En dus dacht ik, laat ik dan het recept maar even helemaal omgooien. Een bodem zonder graan valt namelijk doorgaans beter bij iedereen hier thuis. Het was een risico, maar eentje die heel goed uit is gepakt!
door Patricia Lautenschutz 31 aug., 2021
Koolhydraatarm Notenbrood met vruchten
door Patricia Lautenschutz 23 okt., 2020
De lekkerste recepten ontstaan per toeval. Dit potje rode heerlijkheid is er zo eentje, dat ontstaan is uit praktische overwegingen. Onze dochter is dol op warm rood fruit uit een kommetje en eet dit het liefste elke dag. Maar hoewel ze bijzonder netjes eet voor een 3-jarige, zit ze toch elke keer tot aan haar kruin vol rode vlekken van het rondvliegende fruitsap. Om het fruitmengsel dikker én voedzamer te krijgen voegde ik er chia zaad, amandelmeel én een snufje vanille aan toe. Het bosvruchtenpotje met amandelmeel was geboren!
Share by: