Slechte vertering of buikklachten door verkeerde voedselcombinaties?

Gaat jouw broek gedurende de dag al strakker zitten en zit je 's middags vaak met de knoop los? Durf je dat ene leuke jurkje eigenlijk niet meer aan, omdat je buik er zo bol in uit gaat zien? Weet je inmiddels echt niet meer wat je moet eten om te voorkomen dat je buik opblaast? Dan heb je vast al wel eerder rondgeneusd op het internet en ben je de 1001 adviezen tegengekomen die zouden helpen tegen een opgeblazen buik. Een van de vele adviezen die je er vindt, is die van de voedselcombinaties.

 

Voedselcombinaties voor goede vertering

Ik heb de voedselcombinaties even opgezocht, want wellicht dat je er nog een poging mee wilt wagen. Dit is wat ik heb gevonden:

 

Eet vooral geen fruit na de maaltijd, er zou een file ontstaan. Fruit verteert sneller dan je bordje met vis en groente, waardoor je lijf de kans krijgt om de boel te laten gisten. Ai, daar gaat je heerlijke kiwi. Die kiwi die écht een gezonder toetje is dan zo'n omkeerbare stortpudding met chocoladesaus...

 

En combineer vooral geen:

 • Zetmeelrijke voeding met eiwitten (zoals een broodje kaas, rijst met kip of aardappel met vis). 
    
 • Eiwitrijke voeding met fruit (zoals een appel met een handje nootjes, een gekookt eitje en een stuk fruit of fruit met yoghurt
   
 • Zetmeelrijke voeding met suiker (zoals brood met vruchtenspread, vruchtengebak of krentenbrood).

 

Als ik niet beter wist en dit las had ik inmiddels een lichte panic-attack gekregen. Het komt er op neer dat je zonder een graad hogere wiskunde in de voedselcombinaties niet verder komt, en gedoemd bent om met die enorm vervelende opgeblazen buik te leven... 

 

Ik leg me er niet bij neer. Heeft iedereen dan maar áltijd last gehad van een opgeblazen buik? Of wisten we altijd van deze voedselcombinaties af? En konden we ons daar dan aan houden? Stel je toch eens voor: je loop je door het oerwoud en hebt al twee dagen niets gegeten. Naarstig ben je op zoek naar voedsel. Vandaag is je geluksdag, want je hebt net een konijn gevangen en loopt een mangoboom tegen het lijf. Maar dan het probleem... De mango moet je toch echt even laten hangen voor later. Want.. eiwit en fruit gaan niet samen.

 

Klinkt dat logisch, of een beetje bizar?

oorzaak slechte vertering ligt niet in de combinaties

Eigenlijk zijn die voedselcombinaties niets meer dan symptoombestrijding. Er is een probleem met je vertering. Het lukt je lijf niet om de voeding die binnen komt optimaal af te breken. En om die reden ga je de problemen uit de weg door het maken van voedselcombinaties die gemakkelijk te verteren zijn. Voor even handig, maar dat kun (en wil!) je toch niet je leven lang volhouden?

 

Net als dat een bloedverdunner niet de oplossing is voor hoge bloeddruk als gevolg van chronische stress, is het wiskundig indelen van je voedsel om je verteringssysteem zoveel mogelijk te ontzien dat natuurlijk ook niet. Het is er immers niet de échte oorzaak van.

 

Het zit 'm ergens in je spijsvertering

Je spijsvertering is afhankelijk van heel veel verschillende stappen. Als er met één van de stappen iets niet helemaal in orde is, loopt het hele verdere systeem vaak in de soep. Een aantal vragen die een rol kunnen spelen zijn de volgende:

 

 • Heb je genoeg maagzuur? (maagzuur doodt bacteriën en begint met stap 1 van je eiwitvertering, helpt tevens met de opname van vitamine B12)
    
 • Heb je genoeg spijsverteringsenzymen? (Spijsverteringsenzymen knippen je voeding als het ware in opneembare stukjes. Je lijf heeft allerlei soorten enzymen, ieder met z'n eigen specialisatie. Enzymen voor eiwitten, enzymen voor koolhydraten, en enzymen voor vetten)
    
 • Hoe staat het ervoor met je darmflora? Heb je een gezonde, of juist een ziekmakende flora? Deze laatste draagt vaak bij aan darmklachten, terwijl een gezonde flora je juist helpt bij het maken van vitamines, het opnemen van je voeding en het onderhouden van je darmwand.

Het is nogal een rijtje. Het is eigenlijk een wonder dat het zo vaak goed gaat! Want als er met één van deze stappen misloopt, zullen ook de andere stappen niet meer helemaal goed verlopen. Hoe moeten je enzymen immers eiwitten gaan afbreken die niet zijn uitgevouwen door je maagzuur? En hoe kan je darmflora gezond blijven als er te weinig spijsverteringsenzymen zijn en je voedsel min of meer onverteerd in je darmen terecht komt?

 

Ontdek de oorzaak van je opgeblazen buik

Het is natuurlijk leuk en aardig dat je weet dat er iets mis is, maar de grote vraag is natuurlijk: wát is het precies bij mij? Waarom is er niet genoeg maagzuur? Waarom zijn er niet genoeg spijsverteringsenzymen? Waarom is het elke dag feest in mijn buik en doet mijn darmflora zich tegoed aan het slecht verteerde voedsel?

 

Ik help je heel graag om te ontdekken wat bij jou de oorzaak is. Kom je bij me langs?

 

Klik hier en stuur me een berichtje!

 

Gezonde groetjes,

 

Patricia Lautenschutz. Orthomoleculair therapeut, Voedingsdeskundige MSc.

Elements praktijk voor Klinische Psycho-Neuro-Immunologie. Volendam

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0