Paarse Havermoutbowl

Havermout is een echte alleskunner. Je kunt het gebruiken in pannenkoekjes, door smoothies, muffins, cakes, overnight, of lekker warm in een kommetje. En dus is havermout een staple food dat bij ons altijd in de voorraadkast staat. 

 

Een goed ontbijtje samenstellen van havermout is niet vanzelfsprekend: je kunt met havermout je bloedsuikerspiegel een flinke slinger geven, omdat de koolhydraten uit haver snel worden afgebroken en opgenomen als suiker in je bloed. Het is mij zelf vroeger regelmatig overkomen dat mijn bloedsuikerspiegel een flinke duik in het diepe deed, nog voordat ik was aanbeland op mijn werk. Dit resulteerde in humeurigheid, extreme honger, zweten en rillen. Ik was me niet bewust dat de voedselcombinaties van havermout, melk, appel en rozijnen samen één grote suikerbom waren en dat ik mijn bloedsuikerspiegel daarmee volledig op stang joeg. 

 

Hoe het wel moet? Altijd combineren met vetten en eiwitten. Deze vertragen de maaglediging, en zorgen voor een meer geleidelijke opname van de suikers in je bloed. Zo blijf je lekker lang verzadigd én blijft je bloedsuikerspiegel zo stabiel als mogelijk. Deze redelijk basic paarse havermoutbowl bevat alles wat je nodig hebt voor een goed begin van de dag, met energie tot laat op de ochtend.

 

Ingrediënten

5 el havermout

2 el kokosrasp (lekker extra vezels!)

75ml volvette kokosmelk (gezonde vetten die helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden)

125-175 ml water

grote hand blauwe bessen uit de diepvries

 

Toppings

Kokosflakes, 6 amandelen & 1 el pompoenpitten (extra eiwitten en vetten voor de bloedsuikerspiegel én mineralenbommetjes)

Bereiding

Doe de havermout en kokosrasp in een pannetje en giet de kokosmelk erbij. Vul aan met 125ml water en verhit tot het mengsel gaat koken. Blijf roeren en vul aan met water tot de havermoutpap de voor jou gewenste dikte heeft bereikt. 

 

Voeg de blauwe bessen toe en roer deze door de havermout heen en blijf roeren tot ze ontdooit zijn. 

 

Schep de paarse havermout in een kommetje en maak af met de toppings. 

 

Je kunt de havermout ook aanvullen met een schepje naturel proteïnepoeder. 

 

Geniet van dit paarse powerontbijtje!