Is jouw prikkelbare darm misschien SIBO?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ben jij gediagnosticeerd met een prikkelbare darm? Dan weet je vast ook dat het een diagnose is die ongeveer dit betekent: ‘Ik weet niet wat je hebt, behalve dat je heel vaak last hebt van je darmen.’ Oftewel, een diagnose die heel weinig zegt over de werkelijke oorzaak van het probleem en feitelijk ook een groepsnaam is voor heel veel verschillende soorten darmklachten.


Prikkelbaredarm-serie 

 

Één van de onderdelen van de prikkelbare darm die ik in de praktijk vaak tegenkom is SIBO: ‘small intestinal bacterial overgrowth’. Hierover wil ik je graag meer vertellen in de derde blog uit de prikkelbaredarm-serie.

 

SIBO

 

In de darmen leven miljarden bacteriën. Zelfs meer bacteriën dan dat we aan menselijke cellen in het lichaam hebben. Deze bacteriën maken ons tot wie we zijn, en bepalen voor een groot deel ons humeur én onze persoonlijkheid. Zorg je goed voor deze bacteriën, dan zorgen ze goed voor jou. Maar soms komen ze terecht op plaatsen waar ze niet thuis horen. En dat is bij SIBO het geval.

 

Onaangenaam leefgebied

 

De meeste bacteriën in de darmen bevinden zich in de dikke darm. Maar bij een SIBO zien we dat er meer bacteriën dan gewoonlijk zich hebben gevestigd in het bovenste gedeelte van de dunne darm: het jejunum. Het milieu in de dunne darm is normaal gesproken zo aangepast dat de vertering optimaal kan verlopen, maar het er tegelijkertijd onaangenaam is voor bacteriën om te leven. In sommige omstandigheden is de zuurgraad van de darmen afwijkend en is de vertering ook niet meer wat het geweest is.

 

Aangenaam leefgebied

 

In de eerste twee blogs van de prikkelbaredarm-serie heb je al gelezen dat te weinig maagzuur en overconsumptie van koolhydraten de alvleesklierfunctie kunnen verslechteren. Hierdoor wordt het leefgebied in dit gedeelte van de darmen aangenaam voor de darmflora en vestigen zij zich hier maar al te graag. Al het voedsel dat wij graag eten vinden ook zij heerlijk, en je zal het merken als deze kleine bewoners ook bij jou naar boven zijn verhuisd.

 

SIBO? De symptomen

 

Heb jij na het lezen van deze blog het vermoeden dat jouw prikkelbaredarmsyndroom misschien in

werkelijkheid SIBO is? Aan deze symptomen kun je een SIBO herkennen:

  • Hoog in de buik een opgeblazen gevoel
  • Buik blaast op binnen 15-30 minuten na het eten
  • Soms kun je intens moe worden vlak na het eten
  • Moeite met het verteren van rauw voedsel
  • Moeite met het verteren van FODMAPs
  • Algehele vermoeidheid en vitamine B12 tekort

Advies

 

Heb je last van prikkelbaredarmsyndroom? Ben je benieuwd of SIBO de oorzaak is? Wil je weten of jouw klachten ook te maken hebben met je voedingspatroon of heb je andere vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op. Samen kunnen we ontdekken waar jouw klachten vandaan komen en wat we eraan kunnen doen! We werken aan een échte oplossing, niet alleen aan het bestrijden van de klachten.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0