Verlies jij in december ook een beetje hersenmassa?

Patricia Lautenschutz

Ja, je leest het goed! Wist jij dat je hersenen kunnen krimpen wanneer je er niet goed voor zorgt? De decembermaand is hiervoor een 'risicomaand' bij uitstek.

 

Van teveel eten, teveel drinken of te weinig slapen kan je hypothalamus ontstoken raken. Met een duur woord heet dit 'neuroinflammatie'. Gebeurt dit vaak of wordt de ontsteking niet beëindigd, dan kan hierdoor zelfs je hersenmassa krimpen met denk- en geheugenproblemen of hersenaandoeningen tot gevolg. 

 

'Mindless eten' krijgt zo een wel héél letterlijke betekenis...

 

Kun jij niet meer stoppen met eten na een avondje flink doorhalen, voel jij jezelf down, of ontwaak je ondanks een 7-gangendiner met een extra portie tiramisu toch nog met honger? Grote kans dat er sprake is van een flinke hypothalamusontsteking.

 

Honger (of juist een gebrek hieraan), voortplantingsgedrag en de stressreacties vechten en vluchten zijn basale lichaamsfuncties die vanuit de hypothalamus worden gestuurd.


Een ontsteking van de hypothalamus (neuroinflammatie) leidt tot verstoringen van deze systemen en zijn te herkennen aan de volgende symptomen:


  • stemmingswisselingen
  • concentratieproblemen
  • menstruatieproblemen
  • slechte kwaliteit haar en huid
  • honger en suikerbehoefte
  • vermoeidheid
  • spierkramp en zwakte


Zoals je ziet allemaal vage en uiteenlopende klachten die terug zijn te herleiden naar één bron.

 

Heb je een rustige decembermaand voor de boeg zonder al teveel etentjes en uitstapjes, dan nog is dit verhaal voor jou waarschijnlijk net zo belangrijk. De grootste oorzaak van neuroinflammatie heb ik hierboven namelijk nog niet genoemd. Naast de af-en-toe oorzaken zoals dubbele porties tiramisu of een extra grote pizza quattro formaggi, is er één oorzaak die elke dag opnieuw roet blijft gooien in vrijwel ieders nauwkeurig gereguleerde systeem: chronische stress. 

 

Nu begrijp je ook gelijk waarom chronische stress kan bijdragen aan tal van vage klachten waarvan enkele voorbeelden hierboven zijn genoemd. 

 

Eenmaal ontstoken, altijd ontstoken, gaat gelukkig niet op in dit verhaal (tenzij je er natuurlijk niets aan doet). De juiste voeding en levensstijl kunnen namelijk de hersengezondheid positief beïnvloeden en symptomen verminderen, of misschien wel laten verdwijnen. 

 

Wil jij weten hoe je dit kunt doen? Ontdekken wat je moet eten of juist beter kunt laten? En ben je benieuwd welke rol je levensstijl kan spelen in het verbeteren van je hersengezondheid?


Elements helpt je graag om het nieuwe jaar fris en fruitig te starten, met evenveel hersenmassa als vandaag. Klik op de onderstaande knop om contact met mij op te nemen!

Neem contact met mij op
door Patricia Lautenschutz 12 feb., 2022
Vanmorgen hadden we zin in een ondersteboven pruimentaartje. Vol goede moed ging ik van start, maar 1, 2, 3, 4.. alle zes pruimen bleken zowel onrijp als verrot. Dat plan was dus van de baan. Het enige andere fruit in huis waren bessen en frambozen. Die liggen standaard in de vriezer, lekker makkelijk. En dus dacht ik, laat ik dan het recept maar even helemaal omgooien. Een bodem zonder graan valt namelijk doorgaans beter bij iedereen hier thuis. Het was een risico, maar eentje die heel goed uit is gepakt!
door Patricia Lautenschutz 31 aug., 2021
Koolhydraatarm Notenbrood met vruchten
Zoete aardappel salade met augurk
door Patricia Lautenschutz 24 mei, 2021
Salade met zoete aardappel, avocado, augurk, lente ui en peterselie
Share by: