Eczeem? Voedselallergie? Migraine? Dit hebben ze gemeen!

Ben jij die dame of heer die de ober minimaal tien vragen moet stellen om zeker te zijn of  het gerecht wel veilig voor je is? Ben jij die etikettenlezer in de supermarkt die langdurig ingrediëntenlijsten staat te inspecteren om te voorkomen dat je weer heel de avond op het toilet moet doorbrengen van de buikpijn?  Heb jij 's middags altijd even een dutje nodig omdat de dag anders zóoo lang duurt? Heb jij een medicijnkastje vol met crèmepjes en zalfjes die allemaal stuk voor stuk niet helpen tegen de hardnekkige eczeem?  Dán is de kans zeer groot dat je samen met nog heel veel andere mensen in hetzelfde schuitje zit: je hebt een lekkende darm!

 

Zoveel klachten, één oorzaak

De klachten in het bovenstaande rijtje zijn flink uiteenlopend. Allergieklachten, eczeem, vermoeidheid, buikpijn.. Had jij ze aan elkaar gekoppeld? Of voel jij jezelf vaak als diegene die óveral last van krijgt, terwijl iemand anders nooit iets heeft?

 

Bij zoveel verschillende kwaaltjes kan het voelen als behoorlijke opgave om er wat aan te doen. Want waar ga je beginnen? De drempel is zo hoog, dat we hem vaak niet over durven te stappen. Gelukkig kan ik  je gerust stellen, want alle hierboven genoemde voorbeelden (en nog veel meer), hebben vaak maar één enkele oorzaak (is dat niet fijn om te weten? Dat maakt het probleem een stuk overzichtelijker!).

 

Diezelfde oorzaak kan uiteindelijk bijdragen aan nog veel meer verschillende klachten: 

  • buikkrampen en opgeblazen buik
  • astma klachten
  • gewrichtsklachten
  • schildklierproblemen
  • slaapproblemen
  • hart- en vaatziekten
  • depressie
  • etc.

En dit alles zit 'm in je darmen.

 

"Er bestaat geen patiënt met gezonde darmen"  - zou mijn docent bij Natura Foundation zeggen.

 

Lekkende darm of leaky gut

De lekkende darm, had je er al eens van gehoord? Eerst alleen nog erkent door 'alternatieve' geneeswijzers, maar de wetenschap erachter is keihard. Wanneer de darmen 'lek' zijn, kunnen onverteerde voedseldeeltjes, afvalstoffen of bacterieresten uit je darmen door deze darmwand je lichaam in komen. En omdat ze hier niet thuis horen, veroorzaken ze een immuunreactie. 

 

Je immuunsysteem zit in en bij je darmen klaar om ervoor te zorgen dat er niets binnen kan komen dat je ziek maakt. Het kan hierbij heel goed onderscheid maken tussen wat wél en wat niet binnen mag komen. Zo kan hij ervoor zorgen dat ziekmakende bacteriën en virussen worden aangevallen nog voordat ze de kans krijgen om je ziek te maken. Maar als de darmwand lek is en er sijpelen voortdurend stoffen naar binnen, dan moet je immuunsysteem wel heel vaak aan de slag. Hierdoor ontstaat een chronische activatie van je immuunsysteem. Elk uur en elke minuut van de dag moet 'ie aan de slag, het is een waar slagveld bij je darmen!

 

Vage klachten verklaard

De voedselallergie is op deze manier natuurlijk logisch te verklaren. Je lichaam herkent het binnenkomend eiwitje niet als een voedseldeeltje (omdat het nog niet voldoende is verteerd), maar als een pathogeen (ziekteverwekker). Met een agressieve reactie gaat je immuunsysteem het voedseldeeltje te lijf om te voorkomen dat het je lijf ziek kan maken. 

 

Dit kost je lijf energie. Véél energie. En dat voel je! En daarom moet je 's middags even uitzakken op de bank als je 's avonds het 8-uur journaal nog wilt meekrijgen.

 

Het zijn bij de lekkende darm dus niet zozeer de stoffen die binnen komen die je ziek maken. Het is je immuunsysteem die energie kost en door zijn agressieve manier van werken overal schade veroorzaakt. Schade in je bloedvaten, schade in je gewrichten, schade in je darmwand zelf.

 

Kortom, een ongezonde darm is meestal het begin van lange regen van klachten, beginnend bij vermoeidheid, en misschien wel eindigend bij hart- en vaatziekten of depressie. 

Oorzaken lekkende darm

Oorzaken van een lekkende darm zijn net als de gevolgen ervan redelijk divers. Natuurlijk staat op een van de eerste plekken de voeding.

Verschillende voedingsmiddelen zijn in staat om de 'schuifdeuren' tussen je darmcellen kapot te maken of open te zetten. Twee belangrijke voorbeelden zijn:

  • gluten uit granen
  • caseïne uit zuivel

Ook stress is een belangrijke oorzaak, omdat de stress reactie in het lichaam de darmcellen open zet. 

 

En dan zijn er nog de antibiotica, medicijnen en je algehele voedingspatroon en levensstijl die allemaal hun bijdrage leveren.

 

Een enkele en simpele oplossing is of wondermiddel is er meestal niet. Je moet er echt even voor aan de slag nadat je inzicht hebt gekregen in wat bij jou de oorzaak is.

 

Wil jij meer weten over jouw darmgezondheid? Ben je benieuwd welke onderliggende oorzaken aan de voet liggen van jouw gezondheidsproblemen en leren hoe je die kunt aanpakken

 

Ik help je er heel graag mee! Klik hier voor het maken van een afspraak, of stuur me een berichtje voor meer informatie. 

 

Gezonde groetjes,

 

Patricia Lautenschutz. Orthomoleculair & kPNI therapeut. Voedingsdeskundige MSc.

 

Elements, Praktijk voor Klinische Psycho-Neuro-Immunologie, Volendam.

Reactie schrijven

Commentaren: 0