Begint jouw prikkelbaredarmsyndroom al in je maag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

In deze blogserie neem ik je graag mee in de wereld van de prikkelbare darm. Een te grote groep mensen heeft last van het prikkelbaredarmsyndroom zonder te begrijpen waar de klachten vandaan komen. Ze zoeken hun heil in diëten en proberen tevergeefs te zoeken naar de specifieke voedingsmiddelen die de klachten veroorzaken. Natuurlijk zal het verlichting geven om deze voeding te vermijden, maar stel jezelf ook eens de vraag waaróm je op dit voedsel reageert. De ervaring leert namelijk dat niet alleen wát je eet een rol kan spelen bij klachten in je buik, maar ook hóe je eet. Daar wil ik in deze blogserie aandacht aan besteden. Hopelijk heb je aan het eind van de serie weer zelf de controle over jouw buik.

 

Maagzuur en prikkelbaredarmsyndroom

 

In dit artikel gaan we het hebben over de maag. De maag die voor sommigen niet meer is dan een opslagplek voor eten dat via de mond naar binnen gaat. De plek die goed gevuld moet worden als hij begint te rammelen. Máár de mag is veel meer dan dat. Hoewel de vertering al in de mond begint bij het kauwen van voedsel, is de maag verantwoordelijk voor hét startschot van de vertering. En dit startschoot wordt gegeven door het maagzuur.

 

Maagzuurremmers


Echt veel credits geven we maagzuur meestal niet, we ervaren het als een last en willen er zo snel mogelijk van af. In 2017 besteedde de zorg zo'n 51 miljoen euro aan de maagzuurremmer Omeprazol, dit is het 7e meestgebruikte medicijn in Nederland. En dat terwijl het in de meeste gevallen overbodig en zelfs schadelijk is. Want van het slootbadje dat Omeprazol maakt van maagzuur, loopt het hele verdere verteringssysteem in het honderd.

 

Maagzuur & Vitamine-B12


Maagzuur is met zijn pH-graad van 2 erg zuur. Dat heeft het lichaam niet voor niets zo bedacht. Bacteriën die mee komen met het voedsel worden grotendeels door maagzuur uitgeschakeld. Ook zorgt het zuur ervoor dat eiwitten uit het voedsel hun uiterlijke structuur verliezen, zodat ze in stukjes kunnen worden geknipt en via de darmen kunnen worden opgenomen in het lichaam. Daarnaast helpt maagzuur bij de opname van mineralen uit de voeding en is het essentieel voor de aanmaak van voldoende Intrinsic Factor: een eiwit dat noodzakelijk is om vitamine B12 op te nemen uit de voeding. Gebruikers van maagzuurremmers lopen een hoog risico op vitamine B12 deficiëntie, en worden vaak niet geïnformeerd over het belangrijke verband tussen maagzuur en vitamine B12.

 

Energie opnemen


Net zo belangrijk als maagzuur is voor de opname van de vitamine B12, is het voor het activeren van de alvleesklier. De alvleesklier is een spijsverteringsorgaan dat vlakbij de maag ligt en zijn uitgang heeft in het bovenste stukje darm dat aan de maag grenst: het duodenum, ook wel 12-vingerige darm genoemd. De alvleesklier is verantwoordelijk voor het produceren van spijsverteringssappen die al het gegeten voedsel in steeds kleinere stukjes knipt zodat het via de darmwand in het lichaam kan worden opgenomen. Een hele belangrijke functie, want als dit orgaan er niet zou zijn zou je geen energie kunnen opnemen uit al het voedsel dat je eet!

 

Het belang van voldoende maagzuur

 

Alleen voldoende maagzuur zorgt voor een goede stoot aan verteringssappen, met succes op een goede verdere vertering. Is er een gebrek aan maagzuur, of heeft Omeprazol er een slootbadje van gemaakt, dan is het alsof je een penalty wilt schieten met een ballon. Het signaal komt niet of nauwelijks aan en de vertering stopt hier. Een slechte vertering door een minder goede alvleesklierfunctie kan een van de oorzaken zijn van het prikkelbaredarmsyndroom. Wordt de voeding niet voldoende afgebroken, dan krijgen bacteriën die in de darmen leven de kans om dit voedsel te fermenteren en om te zetten in gassen en toxines. Dit onverteerde voedsel en alle metabolieten die in de darmen terecht komen verstoren de normale functie van de darmen waardoor je er last van kunt krijgen.

 

Andere oorzaken


Naast maagzuurremmers zijn er nog enkele andere oorzaken voor te weinig maagzuur. Opvallend genoeg is brandend maagzuur juist vaak een symptoom van te weinig maagzuur. Ook zitten mensen met te weinig maagzuur vaak heel snel vol en eten zij daardoor liever vaker kleine beetjes. En kleine beetjes eten, dat is voor prikkelbare darmen al helemaal een probleem. Daarover lees je meer in een latere blog uit de serie.

 

Elements


Ben jij benieuwd of maagzuur ook bij jou een van de oorzaken van je prikkelbare darmen is of dat het probleem zijn oorsprong ergens anders heeft? Neem dan eens vrijblijvend contact op. Ik help je graag om samen met je te ontdekken waar je klachten vandaan komen. Mijn doel is niet alleen om te zorgen dat je er minder last van hebt, maar ook te werken aan een echte oplossing.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0