Vanille Cashew-Chia potje met blueberries

Als ik een zuivelvrije vla wil maken om af te toppen met roodfruit, noten en zaden of een zelfgemaakte granola, merk ik dat ik vrij snel grijp naar mijn netje avocado's in de koelkast of de tros bananen. Ik weet uit ervaring dat het NIET slim is om elke dag hetzelfde te eten. Zo eindigde ik mijn studietijd met een gezicht vol acne dat verdween toen ik stopte met bananen eten. Een duidelijk voorbeeld van een beetje teveel van het goede. Inmiddels verdraag ik ze weer, maar ik zal ze nooit weer elke dag gaan eten. 

 

Deze 'vla' van cashewnoten en kokosmelk is dus banaan- en avocadovrij en daarom een leuke en lekkere variatie op de andere varianten! En ook niet onbelangrijk: hij is minstens net zo lekker!

Ingrediënten voor 2 weckpotjes of kleine kommetjes

 

6 eetlepels cashewnoten (1/2 cup), liefst een nachtje geweekt, of anders zo lang mogelijk

100ml kokosmelk (die van Aroy D is yummmm)

1/2 tl vanille poeder

2 dadels, ontpit en in stukjes

 

Voor de chia-gel

1,5 el chia zaad

50ml kokos-rijstmelk (of wat kokosmelk, optioneel verdund met water)

 

Voor de topping

Rood fruit naar keuze en optioneel nog andere toppings naar keuze

Bereidingswijze

Meng de chia zaadjes met wat kokos-rijstmelk en laat ze een paar minuutjes wellen tot er een dikke gel ontstaat. Roer af en toe eventjes door en voeg indien nodig extra kokos-rijstmelk toe.

 

Doe het water, de kokosmelk, de vanille , de dadelstukjes en de cashewnoten in een kom (voor staafmixer) of keukenmachine en blend tot een romig geheel. Wil je het dikker, voeg dan het water pas later toe totdat je de gewenste dikte hebt bereikt. 

 

Giet het mengsel in twee potjes of kommetjes. Schep de chia-gel er bovenop en top af met het roodfruit.