PCOS (Polycysteus ovarieel syndroom)

 

Polycysteus ovarieel syndroom, een hele mond vol. Een probleem dat veel vrouwen pas ontdekken als zij stoppen met de pil en blijkt dat hun menstruatie maar niet op gang komt, of dat zij moeite hebben met zwanger worden.

 

Bij PCOS springen de follikels niet open en vormen zich cystes in de eierstokken. Door het ontbreken van de eisprong hebben vrouwen met PCOS een vaak onregelmatige of wegblijvende menstruatie en is daardoor vaak sprake van (tijdelijke) onvruchtbaarheid.

 

Naar schatting leidt 1 op de 15 vrouwen aan PCOS. Veel meer dan enkele tientallen jaren geleden. En dat is niet vreemd, want één van de belangrijke oorzaken van PCOS is ongevoeligheid voor het hormoon insuline (insulineresistentie). Het Westerse voedingspatroon dat hoog in energie, koolhydraten en suikers is leidt al snel tot insulineresistentie, en dus is er als vrouw al snel een reële kans op PCOS.

 

Omdat PCOS eigenlijk een leefstijlziekte is, hebben vrouwen met PCOS vaak ook een verhoogd risico op andere metabole ziektes zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. PCOS moet dus altijd serieus genomen worden, omdat het slechts één signaal is van iets dat veel groter is dan PCOS alleen.

Hoewel PCOS een echte vrouwenkwaal is leidt het naast problemen met de menstruatie en vruchtbaarheid ook tot kwalen die verre van vrouwelijk zijn.

PCOS symptomen

 • Cystes op de eierstokken (wegblijvende of onregelmatige hevige menstruatie)
   
 • Overmatig gezichtshaar bij vrouwen / haargroei in mannelijk patroon (hirsutisme)
   
 • Haaruitval in een mannelijk patroon
   
 • Wegblijvende menstruatie
   
 • Verhoogde homocysteïne waarde (een aminozuur dat vaatwanden van binnen beschadigt en zo bijdraagt aan hart- en vaatziekten)

Oorzaken PCOS

 

 • Insulineresistentie en westers voedingspatroon
 • Verhoogde levels van het mannelijke hormoon testosteron
 • Genetisch onderlegd (verhoogde activiteit van het enzym dat het mannelijk hormoon testosteron actief maakt)
 • Tekort B-vitamines

Behandelen PCOS

 

De behandeling van PCOS is allereerst gericht op het terugwinnen van de insulinegevoeligheid. Als die is hersteld kan ook de balans van de geslachtshormonen weer worden hersteld.

Om dit te bewerkstelligen zijn aanpassingen nodig in de voeding, beweging en kan gebruik gemaakt worden van ondersteunende voedingssupplementen.