Verteringsklachten

Zijn buikklachten voor jou ook dagelijkse kost? Weet je inmiddels niet meer hoe het is om géén last te hebben van je darmen? Verteringsklachten zijn de meest voorkomende klachten in de praktijk. Ze zijn voor iedereen herkenbaar, maar terwijl de een slechts enkele keren per jaar last heeft van buikpijn heb jij dit misschien wel elke dag. En dat klopt natuurlijk niet. Je buik is een weerspiegeling van je gezondheid. Last van je vertering is dan ook een signaal dat hierin iets mis is. En dat kun je dus maar beter serieus nemen.

Symptomen slechte vertering

Je vertering is één van de eerste systemen waaraan je vaak merkt dat er iets met je lijf aan de hand is. Het is dan ook niet voor niets dat het nummer 3 medicijn in Nederland een maagzuurremmer is, en het nummer 4 medicijn eentje tegen verstopping.



Problemen in de vertering kunnen op veel verschillende manieren tot uiting komen:

 

  • Brandend maagzuur
  • Buikpijn / steken in de buik
  • Opgeblazen buik
  • Diarree
  • Obstipatie 

Oorzaken slechte vertering

Net zo divers als de klachten die kunnen ontstaan door een slechte vertering, zijn ook de oorzaken ervan. Deze zijn dan ook voor niemand hetzelfde. Een paar belangrijke onderliggende factoren:


  • Chronische stress.
    Niemand gaat een grote maaltijd wegwerken als er gevaar op de loer ligt. En dus gaat stress ten koste van de energie die anders naar je maag-darm systeem zou gaan. Hierdoor ontstaan tekorten van maagzuur en spijsverteringsenzymen waardoor de vertering minder goed verloopt.
  • Antibiotica.
    Die doden niet alleen slechte, maar ook al je goede darmbacteriën.
  • Disbalans van de darmflora.
    Goede darmbacteriën ondersteunen je vertering. Is de balans tussen goede en slechte bacteriën verstoord, dan kan dit je vertering tegen werken.
  • Lekkende darm syndroom.
    Door minuscule gaatjes in de darmwand lekken onverteerde voedseldeeltjes en toxines de bloedbaan in. In veel gevallen raakt de darmflora verstoord door de grote hoeveelheid immuuncellen die actief zijn in je darmwand.
  • Onjuist voedingspatroon.
    De gezondheid van de darmflora is een weerspiegeling van de gezondheid van jou en van je voedingspatroon. Gezonde voeding zorgt voor gezonde darmbacteriën. Mist de voeding essentiële stoffen, dan wordt hierdoor de darmflora én de gezondheid van je darm zelf verstoord.
  • Gebruik van medicatie.
    Deze kunnen de balans van de darmflora verstoren. 

Behandeling verteringsklachten

De behandeling van verteringsklachten is gericht op het herstellen van de energiebalans in je lijf. Als je spijsverteringssysteem weer genoeg energie heeft kan het weer voldoende maagzuur en spijsverteringssappen aanmaken. Dat zal helpen om de vertering al aanzienlijk te verbeteren. Daarnaast ligt er een grote focus op het herstel van de darmgezondheid en de darmflora. Want als die gezond zijn, dan pas kan je lijf gezond zijn.

Online een consult inplannen

Via onderstaande knop kun je heel eenvoudig online een consult inplannen!

Plan een consult

Heeft u een vraag? Neem vrijblijvend contact op!

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Share by: