Verstoorde bloedsuikerspiegel 

Oorzaak verstoorde bloedsuikerspiegel

Ben jij iemand die nooit zonder tussendoortjes het huis verlaat voor het geval je plots een flinke honger aanval krijgt? Heb je regelmatig last van energiedips die soms zelfs gepaard gaan met hevig zweten en trillen? Grijp je elke twee uur naar iets te eten omdat je lijf daar om blijft vragen? Of heb je zelfs al beginnende diabetes en wil je hierbij hulp? Dan ben je bij Elements aan het goede adres.

Is je bloedsuikerspiegel te laag en heb je last van hypoglykemie, dan probeert je lijf met het afgeven van vervelende signalen te zorgen dat jij zo snel mogelijk iets eet om te zorgen dat deze weer op peil komt:

 

  • Gapenhonger 
  • Energiedips, eventueel in combinatie met rillen en zweten
  • Elke paar uur behoefte aan eten
  • Niet te stillen honger
  • Zwembandjes, moeite met gewicht verliezen

 

Heb jij last van deze klachten, dan ben je zeker niet de enige. Ik durf te beweren dat iedereen deze symptomen wel eens heeft ervaren. En dat is zorgelijk, want wat begint met simpele dips en pieken in je bloedsuikerspiegel zal in veel gevallen uiteindelijk eindigen in diabetes type 2. Zo berekende het Erasmus MC dat als we doorgaan met de huidige Westerse levensstijl, 1 op de 3 mensen last krijgt van diabetes! Alle reden dus om die bloedsuikerspiegel aandacht te geven, en liever vandaag dan morgen!

Hypoglykemie is een signaal dat het lichaam niet langer in staat is de bloedsuikerspiegel goed te reguleren. Is het systeem lang genoeg verstoord, dan zijn uiteindelijk een verhoogde bloedsuikerspiegel (hyperglykemie) en insulineresistentie het onvermijdelijke gevolg.

Oorzaak verstoorde bloedsuikerspiegel

Met de voeding van vandaag zijn bloedsuikerproblemen haast onvermijdelijk. Terwijl we vroeger minder koolhydraten aten, waren deze koolhydraten ook nog eens stukken moeilijker te verteren. Hierdoor werd de bloedsuikerspiegel na een maaltijd nauwelijks verstoord, en zat je ook niet binnen de kortste keren weer met een flinke energiedip.

 

Door het Westerse calorierijke voedingspatroon, dat zeer rijk is aan (bewerkte) granen, suikers en andere koolhydraten, wordt de bloedsuikerspiegel meer verstoord dan ooit. Omdat bewerkte koolhydraten razendsnel in ons bloed kunnen worden opgenomen ontstaan hele hoge bloedsuikerpieken, die worden gevolgd door een flinke bloedsuikerdip. Onze alvleesklier draait overuren met het maken van insuline en is niet in staat om te gaan met deze grote aanvoer van snelle koolhydraten.

 

Hevige bloedsuikerschommelingen eindigen vaak in insulineresistentie: ongevoeligheid voor het bloedsuikerhormoon insuline. Hoe ongevoeliger je lijf hiervoor wordt, hoe meer je neigt richting diabetes type 2. Je lijf reageert niet of nauwelijks meer op het bloedsuikerhormoon insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel chronisch verhoogd blijft.

Behandelen verstoorde bloedsuikerspiegel

De behandeling van de verstoorde bloedsuikerspiegel is gericht op het weer gevoelig maken van de cellen voor het hormoon insuline en het herstellen van de alvleesklier functie.


Je cellen zijn heel goed in staat om weer nieuwe insulinereceptoren te maken, zolang ze maar worden gestimuleerd door de juiste voeding, beweging en levensstijl. Als de cellen zich herstellen worden ze weer beter in het binnenlaten van glucose en kan de bloedsuikerspiegel weer netjes stabiel worden gehouden.


Door het eten van de juiste voeding en te zorgen dat de alvleesklier tussen maaltijden voldoende tijd heeft om te herstellen zal de alvleesklier weer beter worden in het reguleren van de bloedsuikerspiegel.



Bloedsuikerproblemen zijn volledig omkeerbaar. Hoe eerder je hiermee begint hoe sneller het gaat. Heb je slechts milde bloedsuikerklachten, dan kun je binnen enkele dagen zelfs al grote verbeteringen zien

Online een consult inplannen

Via onderstaande knop kun je heel eenvoudig online een consult inplannen!

Plan een consult

Heeft u een vraag? Neem vrijblijvend contact op!

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Share by: