Insulineresistentie

De hele dag honger, energiedipjes, concentratieproblemen en dat vervelende zwembandje waar je maar niet van af komt. Klinkt het bekend? Misschien heb jij dan wel last van insulineresistentie.

Wat is insulineresistentie?

Bij insulineresistentie is je lijf minder gevoelig geworden voor het hormoon insuline. Insuline is het hormoon dat je lijf nodig heeft om bloedglucose (bloedsuiker) uit de bloedbaan in je lichaamscellen te verplaatsen. Hier dient het glucose als energiebron voor de cel. Een goede regulatie van de glucosespiegel in het bloed is heel belangrijk, want verhoogde glucosespiegels zijn schadelijk voor de bloedvaten en zenuwcellen.

 

Je cellen worden minder gevoelig voor insuline als er in je bloed voortdurend teveel insuline en glucose aanwezig is. Als de cellen overvol zitten met glucose en insuline klopt opnieuw aan met weer een nieuwe lading, dan draaien de cellen de deuren één voor één op slot. Het wordt steeds lastiger om glucose uit het bloed in de cellen te krijgen. In een reactie hierop maakt je lijf steeds meer insuline aan. 

 

Het mes snijdt bij insulineresistentie aan twee kanten. Enerzijds ontstaan problemen door de grote hoeveelheid glucose in het bloed en de cellen die op slot gaan waardoor energietekort ontstaat in de cel. Dit kan leiden tot overgewicht, een vertraging van de stofwisseling, laaggradige ontstekingen, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

 

Anderzijds ontstaan er problemen door de grote hoeveelheid insuline in het bloed. Omdat insuline ook een groeihormoon is, ontstaan naast bloedsuikerklachten ook hormonale klachten die je in eerste instantie niet direct zou koppelen aan het eten van suikers en koolhydraten. Chronisch hoge insulinespiegels leidt tot een onvermogen om vetten te verbranden en kan leiden tot haargroei in een mannelijk patroon, disbalans in de geslachtshormonen, vettige huid en acné.

Symptomen insulineresistentie

Veel symptomen van een verstoorde bloedsuikerspiegel heeft vrijwel iedereen wel eens ervaren. Eet je iets suikerrijks, dan is de onvermijdelijke bloedsuikerdip daarna een van de bekendste. Maar ongevoeligheid voor insuline leidt tot meerdere klachten:

  • Vreetbuien
  • Extreme hang naar zoet (na de maaltijd)
  • De behoefte om elke 2 uur iets te moeten eten
  • Energiedips die gepaard gaan met trillen en zweten
  • Overgewicht / lovehandles
  • Schreeuwende en niet te stillen honger
  • Haargroei in een mannelijk patroon bij vrouwen

Oorzaken insulineresistentie

  • Voedingspatroon met (naar verhouding) veel (geraffineerde) koolhydraten
  • Consumptie van suikers
  • Overgewicht
  • Laaggradige ontsteking
  • Hoge maaltijdfrequentie

Insulineresistentie behandeling

De behandeling van insulineresistentie is gericht op het weer gevoelig maken van je cellen voor dit hormoon. Je cellen zullen dit gaan doen als ze hier de ‘noodzaak’ weer van gaan inzien. 

 

Die noodzaak wordt gecreëerd door het aanpassen van de voeding, omdat suikers en koolhydraten een van de belangrijkste onderliggende oorzaken zijn voor insuline ongevoeligheid. Ook langdurig teveel eten in het algemeen kan uiteindelijk leiden tot insulineresistentie.

 

Het herstelproces van de insuline gevoeligheid kan worden versneld door beweging en belangrijke aanvullende leefgewoonten.

 

Door het wegnemen van de oorzaak en optioneel gebruik te maken van ondersteunende voedingssupplementen zal het lichaam zelf weer nieuwe insulinereceptoren aanmaken en kunnen de glucose en insulinewaardes zich weer normaliseren.

Online een consult inplannen

Via onderstaande knop kun je heel eenvoudig online een consult inplannen!

Plan een consult

Heeft u een vraag? Neem vrijblijvend contact op!

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Share by: