De bloedsuikerspiegel
Ben je vaak moe, zit je na de lunch met een enorme middagdip en moet je om de paar uur iets eten om op de been te blijven? Herken je het gevoel waarin plots je humeur omslaat en je iets MOET eten om weer verder te kunnen? Voor veel mensen is dit dagelijkse kost, waardoor aangenomen wordt dat het normaal is. Zelfs de adviezen van veel diëtisten zijn hierop ingesteld: ‘eet om de paar uur iets kleins om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden’. Maar is het wel normaal dat je bloedsuikerspiegel elke paar uur zo diep daalt dat je jezelf moet weerhouden om alle keukenkastjes in één keer leeg te eten?
Een tas vol tussendoortjes
Ikzelf dacht altijd dat het zo hoorde. Daar zat ik dan, mijn eerste opleidingsdag tot Orthomoleculair therapeut. In mijn tas was elk vakje gevuld met reepjes, nootjes, extra pure chocolade en fruit om te voorkomen dat ik elke 2-3 uur zo’n hongeraanval kreeg. Wat ik toen nog niet wist is dat ik samen met een hoop nieuwe kennis over de bloedsuikerspiegel én met diezelfde goedgevulde tas weer naar huis zou gaan. Ik had ze niet meer nodig. Wat een opluchting!
Vreetbuien, energiedipjes, moeheid en trillerigheid zijn typische klachten als gevolg van een lage bloedglucosespiegel, ook wel hypoglykemie genoemd. Lig jij elke middag met je hoofd op het toetsenbord, of zou je jezelf het liefste even terug trekken van de werkvloer, dan kan dit er op wijzen dat je lichaam moeite heeft om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit gaat vaak gepaard met het ongevoelig worden voor het hormoon insuline, dat verantwoordelijk is voor het binnenlaten van glucose in je cellen. Hierdoor kan je bloedsuikerspiegel erg kan gaan schommelen. Uiteindelijk kan zowel je bloedsuikerspiegel als je insulinelevel in je bloed chronisch te hoog blijven.
Een chronisch te hoge bloedsuikerspiegel of een chronisch te hoge insulinespiegel kan ook leiden tot veel serieuzere klachten in je lichaam die je wellicht zelf niet direct zou koppelen aan je bloedsuikerspiegel. Dit zijn serieuze gezondheidsproblemen die het beste zo snel mogelijk opgelost worden.
Chronische problemen die kunnen ontstaan door problemen van de bloedsuikerspiegel zijn:
- PCOS (cystes op de eierstokken)
- (tijdelijke) onvruchtbaarheid / moeite om zwanger te raken
- Acné
- Verteringsklachten zoals een opgeblazen buik
- Mannelijke haargroei bij vrouwen
- Borstvorming bij mannen
- Diabetes
- Overgewicht
Insuline doet veel meer dan alleen de bloedsuikerspiegel stabiel houden. En juist omdat dit hormoon nog veel meer doet dan alleen dat, kunnen in veel verschillende gebieden in je lichaam problemen ontstaan. Herken jij jezelf in de hierboven genoemde symptomen en klachten? Dan zou het verbeteren van je insulinegevoeligheid en het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel voor jou wellicht een stap naar de oplossing kunnen zijn. Ik help je er graag mee!
Online een consult inplannen
Via onderstaande knop kun je heel eenvoudig online een consult inplannen!